130 ezer magyar céget büntethetnek

Posted By on feb 22, 2016 |


Közel 130 ezer kft.-nek kell még 3 millió forintra emelnie a törzstőkéjét  március 15-ig, különben a cégbíróság komoly pénzbüntetéssel sújtja őket. A törvényi kötelezettség teljesítésére többféle lehetősége is van az érintetteknek.
A 2014. március 15-én hatályba lépett törvény minimum 3 millió forintban határozta meg a kft.-ék jegyzett tőkéjét. Ennek következtében a Magyarországon jelenleg működő kft-ék kb. 90 százalékának, vagyis közel 130 ezer kft.-nek kell jelentős törzstőke-emelést végrehajtania legkésőbb 2016. március 15-ig.

 
A vagyonból is lehet tőkét emelni
„Fontos tudni, hogy a cég törzstőkéjén felüli vagyonból is lehet tőkét emelni, ha az erre fedezetet nyújt. Ebben az esetben a tőkeemelésről szóló döntés alapja a cég 6 hónapnál nem régebbi éves beszámolója vagy közbenső mérlege lehet. Ilyenkor célszerű, az egyébként is elkészítendő, 2015. december 31-i fordulónapra összeállított mérleget erre a célra felhasználni. Ehhez azonban szükséges, hogy a mérlegkészítés időpontja március 15. előtti legyen”– hangsúlyozta Kőszegi Anna, a Baker Tilly Hungária partnere.
Hozzátette, a módosítással kapcsolatos március 15-i határidőre azért is érdemes odafigyelnie a vállalkozásoknak, mert ha addigra nem teljesítik a törvényi előírásokat, akkora cégbíróság súlyos pénzbírsággal is sújthatja őket a bejelentési kötelezettség késedelme miatt.

 

Ha nem tud emelni, átalakulhat
Amennyiben az érintett vállalkozásnak nincs lehetősége a törzstőke-emelésre, akkor át kell alakulnia egy olyan cégformává, ahol már nincs kötelező tőkeminimum. Ebben az esetben viszont a cégnek már számolnia kell az átalakulással járó vagyonmérleg készítési és könyvvizsgálati, valamint közzétételi kötelezettséggel és annak költségeivel. A cégek a minimálisan jegyzett tőkéjüket a már fent említett mód mellett külső forrásból is megemelhetik. Ezek közül a legegyszerűbb eljárás a tagok pénzbeli vagy nem pénzbeli vagyoni hozzájárulása (apport).

 

Nem feltétlenül térítésmentes
„A cégeknek minden esetben figyelembe kell venniük, hogy a cégbírósághoz benyújtott társasági határozat és változásbejegyzési kérelem csak abban az esetben lesz térítésmentes, ha azok csak az új Ptk. rendelkezéseihez történő igazítással kapcsolatos módosításokat tartalmaznak” – mondta el Kőszegi Anna. Hozzátette: egyéb változtatás esetén ugyanis akár 40 ezer forint is lehet a módosítás összege. Ezért az érintett vállalkozásoknak minden esetben érdemes előzetesen egyeztetniük a saját könyvelőjükkel.

Forrás: Üzletrész